EVR neemt afscheid

Eind 2016 zei hij de Zaventemse politiek al vaarwel en nu heeft Eric Van Rompuy (69) ook afscheid genomen van de Kamer. 36 jaar lang was hij parlementslid van CD&V. “Bang van het zwarte gat ben ik niet”, klinkt het. “Ik ga namelijk mijn memoires van veertig jaar politiek schrijven”.

Aan elf verkiezingen verspreid over veertig jaar nam Sterrebekenaar Eric Van Rompuy – 69 inmiddels – deel. Naar zijn verkiezingsborden hoef je dezer dagen niet te zoeken, want het boegbeeld van de christendemocraten heeft deze week definitief afscheid genomen van de politiek. Eind 2016 wuifde hij de Zaventemse gemeenteraad – waarin hij achttien jaar in de oppositie en zestien jaar als schepen zetelde – al uit en nu doet hij hetzelfde met de Kamer. 36 jaar lang was hij parlementslid en werkte hij voornamelijk aan de begrotingsproblemen en de fiscale hervormingen. Tussen 1995 en 1999 was Van Rompuy bovendien Vlaams minister van onder meer Media. Hij was mede verantwoordelijk voor de omvorming van de BRTN naar de VRT en de oprichting van Canvas en Ketnet.

Maar nu is het dus definitief afgelopen. Donderdag werd hij – samen met andere anciens zoals Laurette Onkelinx – in de bloemetjes gezet in de Kamer. Of hij de politiek zal missen? “Natuurlijk, politiek is mijn leven”, aldus Eric Van Rompuy. “36 jaar lang zat ik in het parlement en 34 jaar in de gemeenteraad. Logisch dus dat ik het allemaal ga missen, al eindig ik wel in schoonheid. Maar op je 69ste moet je plaats maken voor de nieuwe generaties. Op lokaal niveau kunnen we met schepenen Bart Dewandeleer, Hilde Van Craenenbroeck en Hamid Akaychouh onze stempel drukken op het beleid.”

Splitsing B-H-V

Op nationaal vlak was Eric Van Rompuy één van de drijvende krachten achter de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V). “Maar ik ben ontgoocheld dat de splitsing van B-H-V niet de waardering heeft genoten ondanks de zware inspanningen die ik hiervoor leverde. Jarenlang trok ik naar De Gordel met mijn geel-zwart truitje met het opschrift ‘Splitsen NU’. Na jaren onderhandelen is de splitsing er gekomen zonder enige toegeving aan Vlaamse kant over het Vlaamse karakter van Nederlandstalige gemeenten zoals Zaventem.”

Kritiek van N-VA

Vooral uit de hoek van N-VA kreeg Van Rompuy veel kritiek op de splitsing. “De partij sprak van een capitulatie van de Vlamingen terwijl er bij de Kamerverkiezingen in 2014 in Vlaams-Brabant geen enkele Franstalige verkozen werd en de Franstalige partijen er in gemeenten als Zaventem op achteruit gingen. Maar N-VA wou niet de splitsing van B-H-V, wel van het land. Mede daarom was het kartel met N-VA een vergissing, omdat die partij de Belgische Staat niet wil hervormen maar wil vernietigen.”

‘I did it my way’

Zowat de helft van zijn leven was Van Rompuy met politiek bezig, maar nu is het plots helemaal afgelopen. “Maar schrik voor het zwarte gat heb ik niet”, zegt hij. “Ik ga mijn memoires van veertig jaar politiek in het boek ‘I did it my way’ gieten. Voorts zal ik mijn opvolgers in Zaventem en in het parlement blijven steunen met goede raad. Ook ga ik computerlessen volgen en kan ik eindelijk wat meer tijd besteden met mijn gezin, familie en vrienden. Tot slot zullen ze me in de fitnesszaak nog wat vaker zien. Het leven begint op je zeventigste, zeggen ze. Wel, dat zal ik nu zelf ondervinden (lacht).”

Robby Dierickx – HLN (26.04.2019)
Copyright © 2019 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden