Afscheid

LOVENDE WOORDEN VOOR AFSCHEIDNEMENDE ERIC VAN ROMPUY: “HIJ IS EEN VOORBEELD VOOR ONS ALLEMAAL”

Op het provinciaal CD&V congres in Leuven dit weekend gaf Minister Koen Geens mij een compliment waar ik 40 jaar heb moeten op wachten…

“Eric Van Rompuy is een voorbeeld voor ons allemaal. Met dertig partijleden als Eric Van Rompuy haalde de CD&V momenteel 40 procent in de peilingen”.

Een afscheid in schoonheid: daar heb ik altijd van gedroomd. Het is nu zover en naar de woorden van Frank Sinatra:

And now the end is here

And so I face the final curtain

Regrets, I have a few

I did what I had to do

But more, much more than this

I DID IT MY WAY

 

ERIC VAN ROMPUY GEHULDIGD: “MET 30 PARTIJLEDEN ALS HEM HAALDE CD&V 40%”

“Met dertig partijleden zoals Eric Van Rompuy haalde de CD&V momenteel 40% in de peilingen”. Dit zei Justitieminister Koen Geens tijdens een huldiging van de afscheidnemende Eric Van Rompuy.

Geens herinnerde eraan dat met uitzondering van de periode 1984-1985 Eric Van Rompuy sinds 1981 onafgebroken hetzij in het Europees, federaal of Vlaams parlement zetelde. “Het is steeds de man geweest die in de politiek steeds de lijn heeft aangehouden. Hij is een voorbeeld voor ons allemaal”, aldus Geens, die hierbij onder meer verwees naar de “briljante wijze” waarop Van Rompuy in de periode 1999-2004 in het Vlaams Parlement oppositie voerde tegen de paarse coalitie en de steun die hij nadien “als een echte partijsoldaat” geboden heeft aan de CD&V-ministers in de opeenvolgende regeringen.

Van Rompuy is inmiddels bijna 70 jaar oud en is met zijn 36 jaar aanwezigheid in parlementen de politicus na Herman De Croo met de langste anciënniteit. Hij haalde in 1979 als eerste opvolger voor de Europese verkiezingen 64.000 voorkeurstemmen en volgde in 1981 Leo Tindemans op in het Europees parlement.

Definitief afscheid

Van Rompuy nam in totaal elf keer deel aan parlementsverkiezingen, maar neemt nu definitief afscheid van de politiek. Van 1995 tot 1999 was hij als Vlaams minister bevoegd voor KMO, Landbouw, Media en Economie. In de periode 1981-2016 zetelde hij ook in de gemeenteraad van Zaventem, waar hij gedurende twee periodes (1982-88 en 2007-2016) ook schepen was.

(Agenschap Belga)