Nieuw dieptepunt

Begrotingscontrole: Van Rompuy ontstemd over uitblijven toelichting in parlement
Voorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) is ontstemd dat de regering weigert om de resultaten van de begrotingscontrole aanstaande woensdag toe te lichten in de commissie Financiën en Begroting van de Kamer. “Een nieuw dieptepunt”, vindt de commissievoorzitter.

Nadat de regering het voorbije weekeinde een akkoord bereikt had over de begrotingscontrole, had Van Rompuy contact opgenomen met de ministers van Begroting en Financiën met het verzoek om de resultaten op woensdagnamiddag toe te lichten in de commissie Financiën en Begroting. De commissievoorzitter kreeg echter nul op het rekest. Hij kreeg naar eigen zeggen te horen dat nog niet alle documenten klaar zijn en er vrijdag nog een ministerraad plaatsvindt.

“Dan moeten ze ook geen persconferentie geven”, foetert Van Rompuy. “Dit is een nieuw dieptepunt, dat de regering zelfs voor de begrotingscontrole niet bereid is om tekst en uitleg te geven in het parlement, nadat ze het akkoord al aan het publiek heeft gepresenteerd.”
De federale regering bereikte het voorbije weekeinde een akkoord over de begrotingscontrole. Ze besloot voor 1,271 miljard euro ingrepen door te voeren. De regering blijft voor dit jaar mikken op een structureel begrotingstekort van 0,68 procent van het bbp.

BELGA