EVR / Francken

Eric Van Rompuy zeer hard voor N-VA en Francken: “De premier heeft hem al paar keer moeten terugfluiten, maar die man trekt er zich niets van aan”

Het Laatste Nieuws – 21 Dec. 2017

“Het is typisch voor N-VA dat ze zich van de anderen plots niets meer aantrekken. De partij denkt alleen aan zichzelf.” Dat zei Van Rompuy (CD&V) deze ochtend over de coalitiepartner. Het Kamerlid verwijst met zijn uitspraak onder meer naar hoe N-VA zich profileert in het Zomerakkoord, maar meer nog naar de identificatiemissie van Soedanezen in ons land. Staatssecretaris Francken stuurde migranten uit Soedan terug naar hun thuisland, die verklaarden deze week bij aankomst zwaar mishandeld te zijn. “Ik vind dat echt heel erg”, zei Van Rompuy. “Het optreden van Francken is onaanvaardbaar.” Waarna hij eerst de hele partij ‘zijn vet’gaf: “Het is typisch voor N-VA dat ze zich van de anderen niets meer aantrekken. En dat is ook zo in het Zomerakkoord geweest. Men lanceert dingen en iedereen wordt geacht te volgen. Wie dat niet doet, is onmiddellijk deloyaal.”

Zijn kritiek ging later in het gesprek verder: “De regering moet proberen te functioneren, maar er is die voortdurende profileringsdrang van N-VA. Die elke dag vijf ministers in het nieuws brengt die voortdurend andere voorstellen lanceren. Het parlement kan zijn rol niet meer spelen met het enorme dedain van de regeringsleden. In dertig jaar heb ik nog nooit meegemaakt dat men in het parlement op dergelijke manier moet werken.”

Het parlement kan zijn rol niet meer spelen met het enorme dedain van de regeringsleden. In dertig jaar heb ik nog nooit meegemaakt dat men op dergelijke manier moet werken

Vooral staatssecretaris Francken was de gebeten hond. “Wat Francken doet: not in my name. En dat heb ik al veel gezegd. Francken betwijfelt of de Soedanezen al dan niet gefolterd zijn. Dat zullen we binnen een paar weken zien. De premier heeft hem al een paar keer moeten terugfluiten, maar Francken trekt er zich niets van aan. Net als de publieke opinie, die steunt hem: zo wordt hij de populairste Vlaming in de politiek. Het is niet aan mij om te zeggen dat hij niet mag aanblijven. Dat niet.”

Premier Charles Michel zei gisteren duidelijk “ferm en duidelijk” te willen communiceren over de affaire-Soedan. Tot minstens eind januari zullen er geen repatriëringen meer plaatsvinden naar het Afrikaanse land. Michel wil eerst een grondig onderzoek waaruit moet blijken dat teruggestuurde Soedanezen bij aankomst in hun thuisland al dan niet mishandeld worden. Van Rompuy gaat akkoord met de verklaring van de premier, maar vindt dat die eigenlijk te laat komt.

Meryame Kitir (sp.a) die ook gaste was in ‘De Ochtend’wilde Van Rompuy er wel nog even op wijzen dat ook CD&V ermee akkoord ging de Soedanezen terug te sturen. “Het is niet alleen het beleid van Francken, maar ook dat van CD&V. Uw partij geeft aan de ene kant publiekelijk kritiek, maar aan de andere kant steunen jullie alle maatregelen door gewoon op het groene knopje te drukken. Dat is een spreidstand”, sneerde ze.