Optima

De parlementaire onderzoekscommissie naar de ondergang van de Gentse Optima Bank start op 21 september, maakte voorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) gisteren bekend.

De commissie zal zich in haar werkzaamheden laten bijstaan door drie experts. Dat zijn Filip Abraham, professor economie in Leuven en aan de Vlerick Business School, Mikael Petitjean van de Louvain School of Management, en raadsheer Willem De Pauw van het hof van beroep in Gent. De Pauw zal de commissie adviseren over juridische kwesties.

Op de eerste hoorzitting zullen Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank, en zijn voorganger Luc Coene uitleg geven over het dossier. De twee zijn in juli al een keer gehoord in de commissie Financiën van de Kamer, maar Smets en Coene moeten nog antwoorden op de bijkomende vragen die zijn gesteld.

Twee weken later zal de Optima-commissie FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais ondervragen. In oktober komen Frank Philipsen en Karel Anthonissen, toplui van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), aan de beurt.

De commissie zal daarna bekijken welke verantwoordelijken van Optima Bank worden gehoord.

Belga