Optima (2)

Optima-onderzoek wordt geen partijpolitieke afrekening

“Ik ga erover waken dat dit een objectief onderzoek wordt en geen partijpolitieke afrekening.” Dat heeft Eric Van Rompuy (CD&V) beloofd als voorzitter van de parlementaire commissie die de komende maanden het faillissement van Optima Bank gaat onderzoeken
In het federaal parlement start vandaag de onderzoekscommissie naar Optima Bank. Die commissie moet uitzoeken wat er allemaal is misgelopen in de zaak-Optima. Bij de eerste zitting van de commissie wordt meteen de rol van de Nationale Bank tegen het licht gehouden. Daarover worden oud-directeur Luc Coene en Jan Smets, zijn opvolger, vandaag aan de tand gevoeld.
De Nationale Bank heeft een cruciale rol gespeeld in het dossier omdat zij Optima Bank kort van heel nabij heeft opgevolgd, voorwaarden heeft gesteld aan de bank en uiteindelijk de banklicentie van Optima heeft ingetrokken. Maar dat heeft dus niet kunnen verhinderen dat de bank failliet is gegaan. Hoe dat is kunnen gebeuren, wil de parlementaire commissie dus te weten komen in een onderzoek dat gevoerd wordt naast het gerechtelijk onderzoek en naast het onderzoek dat in de Gentse gemeenteraad wordt gevoerd.
“Niet in Gentse gemeenteraad”
CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy, die de parlementaire onderzoekscommissie voorzit, wil het strafrechtelijk onderzoek niet doorkruisen. Evenmin wil hij dat de commissie verzandt in politieke spelletjes, dat zei hij vanochtend in #BEL10. Want dat gevaar loert om de hoek, omdat oud-SP.A-politicus aan het roer heeft gestaan van Optima Bank en omdat er ook wordt gekeken naar de rol van de Gentse politicus Geert Versnick (Open VLD) en burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Van Rompuy wil zich ver houden van zulke partijpolitieke spelletjes. “We zijn niet de gemeenteraad van Gent. We zullen niet nagaan of Termont op een boot gezeten heeft of niet. Ik denk dat we dit ten gronde moeten onderzoeken en nagaan hoe we kunnen vermijden dat zulke dingen nog kunnen gebeuren.”

Bron © deredactie.be