Niet ernstig
In de Zevende Dag herhaalde Eric Van Rompuy de kritiek die hij donderdag jl. formuleerde in de Kamer over de hervorming van de vennootschapsbelasting. Hij vindt de voorstellen van Minister Van Overtveldt niet ernstig gelet op de budgettaire situatie. Ze zullen 3,5 miljard euro kosten op een ogenblik dat de begroting opnieuw dreigt te ontsporen.
Het tekort van 2,9% van het BNP lag in 2015 hoger dan in 2013. Bij de budgetcontrole van de volgende weken zal 2 à 3 miljard moeten worden gevonden om de begrotingsobjectieven te halen. Daarenboven moet nog 7 miljard worden gesaneerd om tegen 2018-2019 het begrotingsevenwicht en de tax shift te financieren. Het tekort is thans 11 miljard; dit moet naar nul in de komende 3 jaar. Het is bijgevolg onverantwoord om het budget bijkomend te bezwaren met een factuur van 3,5 miljard in de vennootschapsbelasting.
Het voorstel van JVO bevat trouwens heel wat bezwaren. Zo zal de invoering van een tarief van 20% zonder aftrekken en een tarief van 34% met aftrekken onwerkzaam blijken voor de ondernemingen die zullen moeten kiezen tussen 2 soorten tarieven. Daarenboven is de vraag welke aftrekken moeten verdwijnen: de notionele interest, de investeringsaftrek, de bedrijfswagens, de meerwaardebelasting, de DBI’s? In zijn voorstellen gaan de tariefverlagingen voor amper 10% naar de KMO’s en 90% naar de multinationals. De discriminatie met de multinationals wordt voor de KMO’s niet weggewerkt. Integendeel. De Minister doet geen ernstige voorstellen en trekt zich blijkbaar niets aan van de budgettaire haalbaarheid.
Van Overtveldt zou in een eerste instantie werk moeten maken van de de tax shift van Kerstmis 2015.
Waar blijven de beloofde kapiltaalbelastingen zoals de diamanttaks, de fiscale regularisatie, de strijd tegen de fraude, de belasting op de vastgoedconstructies, de uitvoering van de Kaaimantaks ( die dode letter blijft zonder fiscale regularisatie)?
Van Overtveldt moet eerst zijn rekeningen doen kloppen. Pas dan kan met een ernstig overleg werk worden gemaakt van een hervorming van de vennootschapsbelasting waar de nadruk moet liggen op fiscale stabilitiet en rechtszekerheid.
Minister Jambon verwijt CD&V dat we op de man spelen maar in de Zevende Dag had Luc Van Biesen blijkbaar dezelfde kritiek.
Na mijn tussenkomst in de Kamer voel ik mij helemaal gesteund door Wouter Beke en Servais Verherstraeten.
CD&V houdt vast aan begrotingsevenwicht in 2018 en vraagt de Minister van Financiën zijn werk te doen en te zorgen dat de fiscale inkomsten op peil blijven en bij te sturen als deze tegenvallen.
CD&V zal de gaten niet dichten met nieuwe, zware besparingen in de sociale zekerheid.
N-VA moet beseffen dat begrotingen saneren iets anders is dan slogans debiteren.
De Wever moet nu erkennen dat na 1,5 jaar bestuur de begrotingstekorten niet zijn afgenomen ondanks de zware besparingen. Regreing Michel doet het niet beter dan de Regering Di Rupo. Enkele jaren terug beloofde BDW op 3 jaar tijd de tekorten van 3% van BBP te reduceren tot 0. Elke jaar 1% of 4 miljard besparen en klaar is kees!
Vandaag is niets Kees. Bij de begrotingscontrole zal volgens de Europese Commissie 3 miljard moeten worden gevonden en die zijn niet te rapen bij de vakbonden en de mutualiteiten zoals BDW steeds opnieuw herhaalt.
Bij CD&V groeit met de dag de ergernis over N-VA. Of het nu gaat over de “pusch back” van het vluchtelingenbeleid, de sociale zekerheid of het non-beleid van JVO. We zijn de perceptie-oorlog van N-VA meer dan beu.
En zoals iedereen kan merken: ik sta niet meer alleen met mijn stellingen! Ik heb nog nooit een strijdbaarder Beke gelezen en gehoord als de laatste dagen. Hij vertolkt hiermee wat velen aan de basis van CD&V denken.