Kloof CD&V / N-VA

Kloof tussen N-VA en CD&V wordt “fundamenteel”

Het Nieuwsblad* – 10 Feb. 2016

“Eén tot twee miljard euro moet de regering over enkele weken vinden bij de begrotingscontrole”, zegt politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent). “De inzet is hoog, en dus begint iedereen positie in te nemen.” Maar de scherpte waarmee dat gebeurt, is zelfs voor een kibbelkabinet ongezien. Vooral N-VA-minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, moest het de voorbije dagen ontgelden.

“Een ongezien persoonlijke aanval van CD&V”, noemt N-VA het. Eerst van ­parlementslid Eric Van Rompuy in de Kamer, daarna met de volle steun van voorzitter Wouter Beke, die N-VA­minister Van Overtveldt “ongeloofwaardig” noemde.

Niet eerlijk gespeeld

Maar het gaat veel verder dan Van Overtveldt alleen, zo is bij de christendemocraten te horen. “We hebben de indruk dat N-VA erop uit is zo veel mogelijk CD&V’ers te pakken”, zegt een topper. “N-VA speelt het ook niet eerlijk. Ze doet onhaalbare voorstellen en spreekt zichzelf voortdurend tegen. Het voorstel van Van Overtveldt vorige week om de vennootschapsbelasting voor bedrijven te verlagen, was de druppel die de emmer deed overlopen. Binnen de regering was nog maar de dag voordien afgesproken om geen eigen voorstellen te doen voor de begrotingscontrole. Nog geen 24 uur later lag die afspraak in de vuilnisbak. Dan nog met een voorstel dat onbetaalbaar is.”

“Onze voorzitter is een zachte man”, zegt Eric Van Rompuy. “Maar als ze met zijn voeten spelen, wordt hij kwaad. Hij heeft de dingen scherper gezegd dan we bij CD&V gewoon zijn, maar het was wel allemaal terecht. Vanuit de parlementaire fracties en het partijbureau hadden we er al op aangedrongen dat hij zich scherper zou profileren. Ook onze militanten verwachten dat. Zeker nu de peilingen niet zo goed zijn en we stilaan naar gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaan.”

Volgens Van Rompuy gaat het daarbij niet alleen om de begroting. “Ook de harde taal over de vluchtelingen zit ons steeds meer dwars. In de regering doen N-VA’ers Francken en Jambon alles wat moet gebeuren. Maar daarbuiten creëert hun eigen partij de perceptie dat vluchtelingen hier niet welkom zijn. Terwijl wij net op de lijn van Angela Merkel zitten: wir schaffen das. Dat is het tegengestelde van wat N-VA wil. Die is er alleen maar op uit om te polariseren.”

CD&V heeft 136 burgemeesters, en daar ligt die “tweeslachtigheid” over het vluchtelingenthema nog gevoeliger. “Theo Francken roept ons als staats­secretaris op extra opvangplaatsen te creëren”, zegt een CD&V-burgemeester. “Tegelijk doet zijn partij er alles aan om het draagvlak bij de bevolking weg te nemen.”