Johny en Marc onder de Kerstboom

Als u op zoek bent naar geschenken onder de Kerstboom kan ik u twee schitterende boeken aanraden.
Ze zijn geschreven  door  de twee meest ervaren Wetstraatjournalisten van de VRT-radio,  Johny Vansevenant en Marc Van de Looverbosch.
Johny schreef de biografie van Eddy Merckx en Marc als Wetstraatwatcher  de kroniek van de Wetstraat in de jaren 1999 tot 2014.

Over Eddy Merckx zijn al veel boeken geschreven maar de biografie van Johny Vansevenant verdient een plaats in het historisch erfgoed van de Belgische sportgeschiedenis. Het is een monumentaal werk geworden met een uniek portret  van de grootste wielrenner aller tijden. Talrijke getuigenissen, interviews en anekdotes geven het beeld van de renner en de mens Eddy Merckx die 40 jaar nadat hij stopte met wielrennen nog steeds de bewondering afdwingt van iedereen die houdt van wielrennen. Ikzelf heb urenlang  het boek doorgenomen en ook genoten van de schitterende foto’s (vele nog in zwart-wit) die ons de mooiste periode van de Vlaamse wielergeschiedenis in herinnering brengen. Het boek leest als een trein en verrast door de openheid van Eddy en zijn generatie coureurs die vrijuit praten over  de gedenkwaardige Tours, Giro’s, kampioenschappen en klassiekers uit de jaren zestig en zeventig. Het geeft soms een heel andere kijk op het wielergebeuren uit die tijd.

Merckx won veel of bijna alles maar ook in tegenslagen en nederlagen blijf hij steeds rechtop. Dat zijn de ware kampioenen.  Hij is van een ras dat vandaag niet meer wordt gemaakt.

Zelf  was ik 50 jaar terug een supporter van de “Keizer” Rik Van Looy ( ik belde hem vandaag nog op om hem een gelukkige verjaardag – inmiddels 82- te wensen!) en van ons lokale idool Noël Depauw (destijds een toprenner bij de liefhebbers en inmiddels overleden) maar na het lezen van  de biografie van Eddy Merckx moet ik eindelijk toegeven dat Eddy de sterkste en de meest complete renner is geweest!

Ook voor de jongere generatie die Eddy niet meer zag koersen, kan ik het boek ten sterkste aanraden. Het is geen roman maar de doorleefde realiteit van de grootste wielrenner uit de geschiedenis. Geen enkel detail ontgaat Vansevenant die terecht als de grootste Merckx-kenner wordt beschouwd.

“ Ik heb niet gekoerst voor de roem of het geld, maar omdat ik altijd wou winnen!”,  zo staat in het aanhef van het boek. Binnen 50 jaar zal men in het standaardwerk  van Johny nog steeds kunnen lezen wie Merckx was en zijn betekenis voor ons wielrennen. Niemand heeft zijn wielerleven beter beschreven dan hij. Deze biografie verdient een ereplaats in de galerij van sportboeken die ik als hobby al jarenlang  verzamel en die mij  steeds doen terugdenken aan die schitterende wielertijden van mijn jeugd.

Een ander boeiend boek is dat van Marc Van de Looverbosch. Het geeft een unieke inkijk  in de Belgische politiek van de laatste 15 jaar. Van de kiekens van Dehaene tot de kamikazeregering van Michel beschrijft hij de bewogen jaren waarin de krachtsverhoudingen in de Wetstraat volledig veranderden. De titel van het boek is : “De wissel van de macht”. Marc heeft als radiojournalist die periode vanuit de eerste loge meegemaakt en was vaker beter geïnformeerd dan de parlementsleden en leden van de partijbesturen. Zelf heb ik heel wat verhalen ontdekt waar ik helemaal geen weet van had. Van de Looverbosch staat stil bij het politieke gebeuren met kritische sérieux, maar ook met humor en mededogen. “ Elk drama waaide uiteindelijk weer over”.

In het boek kunnen we persoonlijke anekdotes lezen en diepgaande  gesprekken met de belangrijkste actoren. Ik ben verrast door de openhartige interviews die tenoren als Bart De Wever, Yves Leterme en Mieke Vogels gaven over de kantelmomenten in de Belgische politiek van die jaren. Zelfs de zo discrete Herman Van Rompuy gaf uitgebreid duiding bij zijn rol in de jaren 1999 tot 2009 (toen hij de Belgische politiek verliet) en vertelt vrijmoedig over zijn relatie met Yves  Leterme die grondig werd verstoord toen Leterme Kris Peeters verkoos boven zijn broer bij de vorming van de Vlaamse regering. Je vindt er de uitleg van het ontstaan van mijn blog BE FREE!

Gewoonlijk moet Marc het op de radio op één minuut uitleggen maar “In de wissel van de macht” geeft hij in 517 blzadzijden inzicht in de microcosmos van de Wetstraat met zijn nederlagen en overwinningen, geluk en verdriet, hoogtepunten en dieptepunten. Op 15 jaar tijd is er een ommekeer gekomen in de Belgische politiek. De traditionele partijen verschrompelden en ook het VB zakte ver weg, dit alles ten voordele van N-VA, die  op 10 jaar tijd de grootste partij werd in dit land. Boeiende jaren, verteld door een kritische waarnemer in de eerste loge.

Zelf heb ik die periode actief beleefd en heb van het boek genoten. Het leest als een sneltrein.  Een aanrader voor al wie belangstelling heeft voor politiek en inzicht wil krijgen zowel  in de grote lijnen als in de achterkamertjes van het Wetstraatgebeuren.

Als splitser van BHV kom ik enkele keren voor  in het boek en typisch voor Marc Van de Looverbosch schreef hij in zijn onnavolgbare stijl voor mij de dédicace : “uiteindelijk splitst alles”.

 

BIOGRAFIE  EDDY MERCKX    Johny Vansevenant   Uitgeverij Kannibaal  415 blz.

DE WISSEL VAN DE MACHT  Marc Van de Looverbosch  Uitgeverij Lannoo  517 blz.