Herman graaf Van Rompuy

Nu alleen nog heilig verklaard worden door de paus

Herman graaf Van Rompuy. Zo mag de gewezen premier en Europees president zich voortaan noemen. ‘Het enige wat hij nu nog kan verwachten, is dat de paus hem heilig verklaart’, zegt zijn broer Eric Van Rompuy. Graaf van Vlaanderen is het niet geworden – die titel is al ingenomen door wijlen regent Karel – maar graaf van Rode is wel nog mogelijk. De bekendste burger van Sint-Genesius-Rode werd gisteren door de koning tot de adelstand verheven. Herman Van Rompuy (CD&V) kreeg meteen de hoogste adellijke titel. En dat is voor een politicus hoogst uitzonderlijk. Enkel de gewezen eerste ministers Hubert Pierlot – de oorlogspremier – en Pierre Harmel gingen hem daarin voor. De enige nog levende graven die omwille van verdiensten voor het land tot graaf werden gepromoveerd, zijn niet-politici, zoals ex-IOC-voorzitter Jacques Rogge. Veel politieke ridders en baronnen zijn er ook niet. ‘Dat komt omdat politici die nog in het parlement zetelen, niet in de adelstand kunnen worden verheven’, zegt minister van staat Herman De Croo (Open VLD). ‘Dat zou een inmenging van de koning zijn in de wetgevende macht.’

De blitzcarrière van Herman Van Rompuy is op het paleis niet onopgemerkt voorbijgegaan. De christendemocraat werd sinds 2008 op korte tijd premier en voorzitter van de Europese Raad. Tussendoor kreeg hij in naam van de EU ook nog eens de Nobelprijs voor de Vrede. ‘Koning worden zal niet lukken. Het enige wat hij nu nog kan verwachten, is dat de paus hem heilig verklaart’, reageert zijn broer en Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) schertsend, maar toch met enige fierheid. Sancto subito, was ook de eerste reactie van de graaf nadat hij het nieuws hoorde. Het is een verwijzing naar de kreet die gelovigen uiten na het sterven van een paus, die meteen heilig moet worden verklaard.

Wapenschild

Van Rompuy heeft al een tijdje goeie contacten met het koningshuis. Zeker sinds hij in 2007 en 2008 koning Albert II uit de nood hielp tijdens de politieke crisis. In 2007 effende hij het pad voor partijgenoot Yves Leterme en niet veel later nam hij na de val van diens regering de fakkel over. Maar Frans Van Daele is misschien nog een belangrijkere factor. De topdiplomaat was in Europa vijf jaar lang de rechterhand van Van Rompuy is nu  kabinetschef van koning Filip.

Van Rompuy moet nu een wapenschild kiezen, mét een spreuk. Een haiku kan in elk geval niet, aangezien er maar plaats is voor een paar woorden.Rustige vastheid? Dat zal de komende dagen moeten blijken.

farid el mabrouk

Het Nieuwsblad 18 juli 2015

Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden