Opsteker

In een peiling van de VRT en DS scoort CD&V voor het eerst sinds lange tijd boven de 20%. Met 21,2% liggen we 2,7% boven de resultaten van de verkiezingen in mei 2014. Wat een opsteker na de slechte peiling vorige week in Le Soir en VTM waar we teruggezakt waren tot 15,8%. In beide peilingen verliest N-VA nagenoeg 4% en vallen ze terug beneden de 30% rond de 28%. Op basis van de VRT-peiling zou de kloof tussen N-VA en CD&V op 1 jaar tijd bijna gehalveerd zijn.

Of peilingen kloppen weet ik niet. Kijk dit weekend naar de verkiezingen in de UK! Maar één ding heb ik  in die jaren wel geleerd : peilingen werken op de “mood” van de partij. Openlijk wordt het nooit toegegeven maar bij slechte peilingen worden vragen gesteld over de positionering van de partij. Zijn we electoraal goed bezig? Moeten we de koers inhoudelijk en ook de personen niet bijstellen?

CD&V heeft zich in de regering Michel duidelijk gepositioneerd als de sociale partij die het rechtvaardigheidsaspect van het soberheidsbeleid bewaakt en het land wil besturen in overleg met de sociale partners. N-VA heeft  systematisch gepoogd om ons in de “vakbondshoek” te duwen. Volgens de jongste VRT-peiling zijn ze hierin niet gelukt. CD&V heeft bij monde van Kris Peeters en Wouter Beke geregeld gesteld dat ze een sociaal overlegmodel verkiezen en niet gediend zijn met de oekazes van Bart De Wever. Zelf gaf ik BDW herhaaldelijk lik op stuk. Deze lijn van CD&V wordt door de kiezer blijkbaar gewaardeerd volgens de jongste peiling.
Eén zwaluw maakt  zeker de lente niet maar het is in elk geval een opsteker na de moeilijke maanden bij de start van de regering Michel en met de discussies over de tax shift in het vooruitzicht.

Dit weekend staat de politiek evenwel niet centraal op mijn gedachten. Wel Moederkensdag en Anderlecht-Brugge. Ik citeer hier graag Michel Verschueren. “Anderlecht is zoals CD&V : elk jaar kunnen we geen kampioen spelen maar vroeg of laat is Anderlecht zoals de CVP. Ze komen altijd terug op het eerste plan. Ik hoop dat ik na dit weekend terug de wijze woorden van mister Michel mag citeren. CD&V boven en Anderlecht boven. Goed weekend!