Onaanvaardbaar

Kamerlid Eric Van Rompuy noemt de jongste uitspraken van Bart De Wever over CD&V onaanvaardbaar.

In De Morgen zegt hij hierover in een interview: “Wij deloyaal? Dat gaat er ver over!”.

Sociaal overleg

“Het overlegmodel is voor CD&V essentieel, maar het zal een moeilijke oefening blijven. Langer werken, de indexsprong, de besparingen in de sociale zekerheid: daar zit nu eenmaal weinig speling op. Je kunt die beslissingen niet terugdraaien. Dan raak je aan de principes waarop deze coalitie gebouwd is. En als je een aantal toegevingen doet, gaat dat steeds ten koste van de schatkist. Je verliest dan miljoenen euro’s.”

Tax shift

“Voor CD&V is het duidelijk: naast soberheid moet solidariteit staan. De invoering van een vermogenswinstbelasting wordt een belangrijk issue. Al zullen we ons niet vastpinnen op één bepaalde formule. Dan dreig je er een symbool van te maken, waarover je heel moeilijk een akkoord kunt sluiten. Het gaat sowieso ook om een heel technische kwestie, waar zelfs gespecialiseerde parlementsleden vaak moeilijk hun weg in vinden. De regering moet op zoek gaan naar een formule die werkt. Er zijn meer dan genoeg opties: een vermogensrendementsheffing, een meerwaardebelasting, enzovoort. Er kan ook gekeken worden naar een uitbreiding van de nieuwe kaaimantaks of bankentaks.”

Overlevingskans regering

“Niemand is bezig met een partnerruil met de socialisten. Echt niet. Maar ons laten wegzetten als deloyaal? Dat gaat er ook ver over. Kris Peeters en Wouter Beke zijn beleefd, maar ze denken er net hetzelfde over. Bart De Wever (N-VA) neemt ons al jarenlang onder vuur: over B-H-V, de zesde staatshervorming, de sociaal-economische politiek van de vorige regering. Wij moeten dat nu niet zomaar laten gebeuren. Het is net CD&V dat een draagvlak probeert te creëren voor alle hervormingen.”

JVH ■