Tax shift (2)

CD&V-werkgroep bereidt tax shift voor

Het Nieuwsblad* – 25 Nov. 2014

Volgens CD&V staat een vermogenswinstbelasting al in het regeerakkoord. Er wordt immers gesproken over een verschuiving naar belastingen op andere inkomsten dan arbeid, indirecte belasting en/of ecofiscaliteit. ‘Elke goede verstaander weet dat daarmee een of andere belasting op vermogen wordt bedoeld’, klinkt het bij een CD&V­topper.

Normaal is het de bevoegde minister, in dit geval minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die op zijn domein met voorstellen op de proppen komt. Maar CD&V vreest dat er weinig van in huis zal komen als ze niet zelf het initiatief neemt. Dat uitgerekend Eric Van Rompuy de CD&V-werkgroep voorzit, is een pittig detail. N-VA ergerde zich vorige week dood toen hij als voorzitter van de commissie Financiën in de Kamer duidelijkheid bleef eisen van Van Overtveldt over een vermogenswinstbelasting.

Debat binnen de regering

Er is nu afgesproken om het debat binnen de regering te voeren. Bij CD&V hoopt men stiekem dat de andere regeringspartijen minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de komende weken toch iets in handen geven – al is het maar een perspectief op een of andere vorm van vermogenswinstbelasting – om mee naar de vakbonden te trekken.

CD&V blijft worstelen met de stelling dat de regering­Michel geen hardvochtige, kille besparingsregering is. Zo benadrukt CD&V-voorzitter Wouter Beke dat de geplande invoering van een gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen alleen kan in samenwerking met de gewesten. En niemand verwacht dat de regering met de PS in Wallonië en Brussel ooit akkoord zal gaan met zo’n gemeenschapsdienst. (cvs)