Eric Van Rompuy, My last five years

Tu quoque, Jan?

15Apr12

Onze nieuwe Vlaamse “modelparlementair” Theo Francken vindt dat de parlementaire vacantie de spuigaten uitloopt.
14 dagen “verlof” met Pasen: ongehoord. Ook de pers gaat daar gretig op in en deelt eigen dag zijn prikken uit op onze wedde, ons pensioen, onze aanwezigheid, onze vacanties, onze reizen.
Ik ben die kritiek spuugzat. Natuurlijk zijn er onder onze parlementsleden “profiteurs” maar iedereen in dezelfde zak stoppen is puur populisme. Het is niet omdat er geen zittingen zijn in het Parlement dat parlementsleden niet met hun werk bezig zijn.

Zelf was ik de jongste 2 weken bezig met het opstellen van de resolutie tot besluit van de debatten over de Gemeentelijke Holding en Dexia (elke fractie is gevraagd tegen volgende week zijn conclusies neer te leggen), de debatten voor te bereiden over de Vlaamse begrotingscontrole ( bespreking start dinsdag) en de hoorzittingen over het tarief op het recht op verdelingen (smalend de “Leonardtaks” genoemd), formuleerde ik vragen om uitleg over het nieuw rapport van de HRF over de verdeling van de budgettaire inspanningen van de deelstaten, de concurrentiepositie van de luchthaven van Zaventem, plus enkele schriftelijke vragen.

Intussen heb ik mij ook ingezet met de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Zaventem en vele gesprekken gevoerd met mogelijke kandidaten. Dat behoort ook tot de taak van een “volksvertegenwoordiger” want die bestaat politiek niet als hij niet verankerd is in een stad of gemeente. Enkel de BV’s ontsnappen hieraan maar zij hebben ook moeten ondervinden dat - eens de camera’s wegvallen- een lokale basis onontbeerlijk is om electoraal en politiek te overleven.

Ik ben nu bijna 30 jaar actief in het Parlement (Europa, Kamer en Vlaams Parlement) maar heb nooit het gevoel gehad dat ik tekort schoot in mijn parlementaire werking als gevolg van overdreven vacanties. Integendeel. Dat werk neemt je constant in beslag en de druk blijft enorm groot om steeds opnieuw politiek relevant te blijven.
Ik lees nu ook dat we een parlementaire loopbaan van 40 jaar moeten hebben om te kunnen genieten van een volledig parlementair pensioen. Decroo met zijn 44 jaar parlement is de enige die hiervoor in aanmerking komt. Ikzelf heb in het Vlaams Parlement de grootste anciënniteit en zal in 2013 de kaap van de 30 jaar overschrijden. Maar ik zou in het Vlaams Parlement nog 10 jaar moeten actief blijven om van een volledig parlementair pensioen te kunnen genieten. Dus doorgaan tot mijn 72!

Wanneer gaat die demagogie over het Parlement nu eindelijk eens stoppen? De “Theo Franckens van deze wereld” scoren door ons parlementair mandaat elke dag opnieuw in een “profiteursdaglicht” te stellen. Zij zijn 2 jaar in het Parlement en hebben buiten een paar verbale stunts nog niets bewezen maar vinden zich al belangrijk genoeg “pour cracher dans la soupe”.

Jan Peumans (voor wie ik veel respect en waardering heb) begint daar nu ook aan mee te doen en vindt dat hij een deel van zijn “al te riante” wedde moet wegschenken aan een goed doel. Zo heeft hij al 6.700 euro gestort aan de bouw van een Boeddistische tempel in Hoei. Welke indruk maakt dat op een gewone burger die dit leest? “Hebben die heren van het Parlement geld teveel terwijl wij moeten inleveren”? Waarom moeten sommige Parlementsleden zich steeds weer profileren als ethischer dan hun collega’s en hierdoor de andere parlementsleden steeds meer in de hoek van de “profiteurs” duwen?

Ik herhaal het : ik ben die demagogie spuugzat.

Dat de Vlaamse Parlementsvoorzitter Peumans met zijn al te “riante” wedde (betaald met Vlaams belastinggeld) boeddistische tempels in Wallonië gaat betoelagen is een nieuw dieptepunt in het populisme over het statuut van het Vlaams Parlementslid. Het is een mooie scoop voor de kranten maar schaadt onze instelling. Met al mijn sympathie, Jan, maar je tast hiermee de geloofwaardigheid van het Vlaams Parlement en haar leden aan.Tu quoque, Jan? Dat had ik van jou niet verwacht want we vechten al jaren samen voor het respect voor onze instelling. Deze is hiermee niet gediend.

Voor mijn interview op VTM over het gebruik van de I-Pad in het Vlaams Parlement druk hierop:

http:// http://www.standaard.be/mobilia/cnt/DMF20120419_026

Recente artikels

Links

Categorieën

Maandelijks archief

Syndicatie